Svátek Laba a co jste možná nevěděli
Osmý den dvanáctého lunárního měsíce se slaví Svátek Laba 腊八, což znamená prostě osmička z měsíce, který se jmenuje La. Velmi důležitým aspektem oslav svátku Laba je jídlo, tedy jedno, dvě konkrétní jídla, Laba kaše 腊八粥 Laba zhou, někdy se jí taky říká Kaše osmi pokladů (ba 八 znamená „osm“) a Laba česnek 腊八蒜 Laba suan.
Jedná se o svátek spojený z buddhismem. Původně šlo především o dobrou úrodou, jak taky jinak v čínské společnosti. To ale mluvíme o období tak před dynastií Qin 秦朝 (221 – 207 př.n.l.), dynastie Qin až Han 汉朝 (206 př.n.l. – 220 n.l.).
Přibližně od 1. st. n.l. s příchodem buddhismu a jeho zvyšujícím se vlivem, vznikla tak trochu legenda o tom, že když Buddha meditoval ve snaze dosáhnout osvícení, tak asi šest dní před tím, než se mu to podařilo, k němu přistoupila mladá dívka a podala mu misku kaše. Nejspíš už vypadal dost bídně (poznámka autora). No, ale významné je to, že i s pomocí Laba kaše pak za oněch šest dní osvícení nakonec přece jen dosáhl. I dnes se můžete setkat s tím, že v den svátku Laba se v buddhistických chrámech rozdává Laba kaše právě na počest tohoto skutku.
Správně by se měla jíst s rodinou a přáteli a jako snad všechna jídla v Číně, kaše by se neměla dojídat. Na dně misky by mělo zůstat alespoň jedno sousto. Prostě trocha, která by nám měla přinést dostatek hojnosti v následujícím roce.
Je zajímavé, ale asi nasnadě, že pro císařský dvůr se připravovala jinak, než pro obyčejné smrtelníky. V té císařské bychom mohli a měli najít jehněčí maso, co největší množství různých obilovin a semínek, smetanu, sušené červené jujuby, jedlé kaštany, arašídy, longan, vodní kaštany, rozinky, ale taky třeba želé, všechno uvařené dohromady do podoby kaše, mňamka. Ta pro prosté smrtelníky je pochopitelně na ingredience jednodušší. Takže, kdo by chtěl, tak kaše je ze směsi rýže a obilí, které seženeme, fazolí a nějakých oříšků, pokud máme. Určitě přidáme jujuby, to je něco, co Číňané prostě mají, my můžeme s napůl klidných svědomím sušené jujuby nahradit třeba sušenými jablíčky. No a aby to nebylo zase tak nudné, tak pokud máme, samozřejmě, můžeme kaši dozdobit nějakým barevným sušeným ovocem nebo sladkostmi. To ale můžeme klidně udělat i v té císařské verzi.
Kromě Buddhy se Laba kaše odkazuje i k ryze čínským hrdinům a to k songskému patriotovi generálovi Yue Feiovi 岳飞 (1103 – 1142) a nebo k Zhu Yuanzhangovi 朱元璋 (1328 – 1398) – zakladateli dynastie Ming 明朝 (1368 – 1644/84), císaři Hongwu 洪武 (1368 – 1398) .
Laba česnek je úplně jiná pecka. Ten se v tento den většinou nejí, jen připravuje dopředu na oslavy Nového roku. V čínské kuchyni není moc jednodušších věcí, než si připravit nakládaný Laba česnek. Oloupete česnek, všechny stroužky česneku naložíte do octa, nejlépe octa z fermentované rýže, to je ten tmavý s nižší kyselostí 😉 můžete ještě přidat trochu soli, případně cukru nebo nic. Osobně si myslím, že pokud do toho octa něco přidat, tak určitě trochu cukru, ale jak jsem psal, není to nutné. Česnek takto můžete naložit do uzavírací sklenice, zavařovačky, a uskladnit na nějaké tmavé a chladné místo a pak už jen čekáte, klidně i několik týdnů, prostě do Nového roku. Česnek získá krásnou zdravou zelenou barvu a velmi specifickou chuť. Přikusuje se jako taková dobrůtka k novoročním knedlíčkům Jiaozi 饺子. Lák rozhodně nevylévejte, ten se dá použít k namáčení zmíněných knedlíčků, případně na vaření do dalších jídel.
(Obě fotky jsem si půjčil od Klubu čínské kultury
1 odpověď
[…] dní po tom, osmý den dvanáctého lunárního měsíce se slaví svátek Laba 腊八 prostě osmička z měsíce La. Jedná se o svátek spojený z buddhismem. Ale co je […]